Portefeuillehouders aan het woord: Waar zetten we in 2020 op in?

Wethouder Slob

Investeren in duurzaamheid
We willen Lingewaard mooi houden, ook voor toekomstige generaties. Daarom investeren we de komende jaren meer in duurzaamheid. Onze doelstelling is om in 2030 55% CO2-reductie te hebben gerealiseerd en dat in 2050 sprake is van een klimaatneutraal Lingewaard. Om inzicht te krijgen wat we allemaal doen op het gebied van duurzaamheid kent deze begroting voor het eerst een paragraaf duurzaamheid. Na verschillende onderzoeken in 2019, willen we komend jaar vooral concrete stappen gaan zetten. We werken aan het realiseren van plaatsen voor windenergie en grootschalige zonneprojecten, de voorbereidingen voor een warmtenet en investeren we in het verduurzamen van onze eigen accommodaties. Op basis van uitgevoerde onderzoeken kijken we of en hoe we kunnen werken met andere duurzame energiebronnen zoals aquathermie en aardwarmte. Samen met de tuinders en provincie werken verder we aan het klimaatneutraal maken van NEXTgarden. Als gemeente faciliteren we ondernemers in het verduurzamen van hun bedrijf. Samen met partners als Lingewaard Energie en het Energieloket willen we het bewustzijn bij inwoners versterken, initiatieven ondersteunen en beweging op gang brengen.

Betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam
In 2020 maken we ook de warmtevisie compleet. Hierin staat op welke manier en in welke volgorde we in Lingewaard voor 2050 van het aardgas af gaan. Een forse opgave! Ik realiseer me als wethouder heel goed dat dit iedere inwoner van de gemeente gaat raken ‘achter de voordeur’. Ik geloof erin dat het betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam kan. Daarom kijken we niet alleen naar de technische mogelijkheden, maar gaan we ook in gesprek met inwoners en ondernemers. Samen moeten we deze warmtetransitie vorm gaan geven!

Samenwerken aan betere hulpverlening
We investeren vooral in preventie en vroegsignalering. We willen inwoners in een vroeg stadium ondersteunen. Problemen blijven hierdoor relatief kleiner, waardoor bijvoorbeeld het aantal uithuisplaatsingen van kinderen kunnen verminderen. Dit vraagt intensieve samenwerking tussen de verschillende organisaties in onze gemeente; van scholen tot huisartsen en zorginstellingen. Het sociaal domein in Lingewaard heeft ook te maken met de landelijke trend van bovengemiddelde lastenstijgingen. Onder meer door de toename van het aantal jongeren in de jeugdzorg en de invoering van het abonnementstarief als nieuwe methodiek voor de eigen bijdrage. Juist door preventie en beheersmaatregelen willen we de trend van lastenstijging bij jeugd en Wmo stabiliseren en terugdringen.

Oog voor een ander
Samen met onze maatschappelijke partners gaan we de strijd aan tegen eenzaamheid, maken we Lingewaard dementievriendelijk en vergroten we de diversiteit in het aanbod van respijtzorg. Door preventie willen we ervoor zorgen dat mantelzorgers hun zorg kunnen blijven volhouden. We zetten de voorlichting over domotica voort en besteden aandacht aan het werven van vrijwilligers. We werken vanuit preventie, maar wanneer hulp en ondersteuning nodig is, werken we met het plan van de mensen zelf. Hiervoor gaan we in gesprek met de inwoner en iedereen die bij zijn of haar situatie betrokken is. Zowel met professionals als de omgeving. Als gemeente monitoren we het resultaat. Zo werken we eraan dat inwoners zo lang mogelijk op een prettige manier zelfstandig kunnen wonen, leven en participeren. Waarvoor iedereen plaats is en waar iedereen oog heeft voor een ander. Want in Lingewaard kijken we naar elkaar om.