9. Bestuur en ondersteuning

Ontwikkelingen

Herverdeling gemeentefonds per 2021
Gemeenten hebben in het sociaal en het fysiek domein meer taken gekregen en ook maatschappelijke ontwikkelingen zijn door gegaan. Er is sprake van een trek naar de steden vanaf het platteland. In groeiregio’s ontstaat druk op onder meer de woningmarkt en bereikbaarheid. In krimpregio’s gaat het juist om het in stand houden van voorzieningen. De financiële verhouding moet bij deze ontwikkelingen aansluiten.

Ook in het sociaal domein is aanleiding om de verdeling te herzien. Al bij de decentralisaties in 2015 werd verwacht dat dit na een aantal jaar nodig zou zijn. Onderzoeken naar de financiële resultaten van gemeenten in 2015 en 2016 versterkte dat beeld. Onderzoek toont aan dat er een groot aantal knelpunten in de verdeling van de sociaal domein zijn.

De heroverweging van de financiële verhouding en de herziening van de verdeelmodellen sociaal domein zijn gericht op een invoering van een nieuwe verdeling van het gemeentefonds per 2021.In de Meicirculaire 2020 wordt de nieuwe verdeling bekend gemaakt. De herziening leidt niet tot een oplossing van het probleem van onvoldoende macrobudgetten voor met name jeugd. Het macro budget blijft gelijk, alleen de verdeling wordt anders. Het levert wel herverdeeleffecten op. We kunnen op dit moment nog niet zeggen of wij er voordeel of nadeel aan gaan ondervinden.

Wet open overheid
Het doel van de Wet open overheid (Woo) is een transparante overheid die uit eigen beweging relevante informatie openbaar maakt. Overheidsinformatie moet dus beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren zijn. Naar verwachting treedt de Woo per 1 juli 2020 in werking.