9. Bestuur en ondersteuning

Risico's

Middelen jeugdzorg in algemene uitkering
De extra middelen jeugdzorg voor de jaren 2019 tot en met 2021, die onderdeel uitmaken van de algemene uitkering, worden als structureel dekkingsmiddel aangemerkt. Voor de jaren 2022 en 2023 kan door de gemeente een stelpost ‘Uitkomst onderzoek jeugdzorg’ geraamd worden: per gemeente naar rato van de € 300 miljoen (in 2021). Voorwaarde is dat de gemeente zelf maatregelen neemt in het kader van de transformatie rondom jeugdzorg en ggz mede gericht op beheersing van de kosten. Gemeenten spelen immers zelf ook een actieve rol in de transformatie en daarmee ook in het kunnen beperken van de uitgaven. In 2022 en 2023 is voor het doortrekken middelen jeugdzorg € 785.000 begroot.

Het Rijk heeft met de VNG afgesproken dat in het najaar van 2020 nieuw onderzoek is afgerond. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek jeugdzorg, de ontwikkelingen van het gemeentelijke beleid en de besluitvorming van het volgende kabinet zal de situatie in 2022 en 2023 duidelijk worden. Indien het besluit van het nieuwe kabinet niet tijdig verwerkt kan worden in de gemeentebegrotingen 2021 dan geldt deze richtlijn ook voor de begroting 2021 en meerjarenraming 2022 – 2024. Indien er aanleiding toe is kan er voor de begroting 2021 een nieuwe richtlijn geformuleerd worden.

Stijging kosten door overspannen markt
De aantrekkende economie heeft een effect op de uitkomst van aanbesteding van opdrachten die door gemeenten in de markt worden gezet. We zien een tendens dat inschrijvingen op aanbestedingen (o.a afval en personeel) hoger uitvallen dan het budget dat daarvoor in de begroting is opgenomen. In de kadernota hebben we een inschatting van dit effect gemaakt en zo veel mogelijk het benodigde investeringsbudget daarop aangepast. Het blijft echter een inschatting. Het risico blijft dat we een voorgenomen investering niet binnen het beschikbare budget kunnen uitvoeren.