De Informatievoorziening faciliteert inwoners, bedrijven en de interne organisatie
Een veranderende samenleving vereist een gemeentelijke organisatie die daarop inspeelt. Eén van de speerpunten is een goede informatievoorziening en een goede informatiearchitectuur. Belangrijk hierbij is dat de informatiebeveiliging en de privacy gewaarborgd blijft. De dienstverlening aan de inwoners en ondernemers wordt via steeds meer kanalen en steeds meer tijd- en plaatsonafhankelijk ondersteund met informatievoorziening. Onze goed ingerichte digitale snelweg zorgt er ook voor dat medewerkers plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken.
Informatiegestuurd werken en aansluiting bij de uitgangspunten van de common ground
De basisgedachte achter Common Ground is dat we gegevens loskoppelen van de toepassingen
(applicaties en processen). Het is een nieuwe doelarchitectuur voor de gemeenten. Deze wordt collectief gerealiseerd in samenwerking met VNG Realisatie. Dat is een majeure operatie die niet van vandaag op morgen klaar is. We verwachten dat deze architectuur in 5-10 jaar tot stand komt. Er komen samenhangende afspraken op landelijk niveau voor gemeenten en leveranciers. Het helpt ons om nog beter informatiegestuurd te werken. Immers wanneer de gegevens los gekoppeld zijn, kunnen we ook deze data hergebruiken voor allerhande sturingsinformatie en beleidsvorming en -evaluatie. Verder kunnen hiermee de stijging van de ICT-kosten op de lange termijn veel beter in de hand houden dan wanneer we doorgaan op de huidige voet. We worden bijvoorbeeld minder afhankelijk van enkele grote leveranciers. Hergebruik van ICT-toepassingen wordt veel beter mogelijk. Wij sorteren voor op deze toekomst.
Ondersteuning van de organisatie in procesgericht werken en in effectieve dienstverlening
Er zijn kaders voor procesorganisatie en procesinrichting opgesteld en medewerkers zijn opgeleid in de lean methodiek. Wij zorgen voor expertise en ondersteunen de organisatie bij het herontwerpen van processen. Het maken van een klantreizen en het gebruik van service formules is hier een onderdeel van.
Implementatie van een digitaal loket voor de Omgevingswet
In 2021 treedt de Omgevingswet in werking. Een belangrijk instrument om de Omgevingswet te laten functioneren is de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV), die momenteel onder verantwoordelijkheid van het Rijk wordt ontwikkeld. Het DSO is een digitale omgeving waar initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden informatie kunnen vinden over wat kan en mag in de fysieke leefomgeving. Team informatievoorziening heeft een impactanalyse uitgevoerd en op basis daarvan een plan van aanpak opgesteld. In 2020 gaan we verder met de implementatie voor een goede aansluiting op het digitaal omgevingsloket.
Samenwerking ICT Lingewaard Overbetuwe
Het voornemen is om per 1 januari 2020 de ICT afdelingen van de gemeente Lingewaard en de gemeente Overbetuwe samen te voegen en onder te brengen binnen de ambtelijke organisatie van de gemeente Lingewaard. Door samen te werken willen we (beter) invulling geven aan de eisen die steeds zwaarder worden door de elkaar steeds sneller opvolgende ontwikkelingen. Daarmee waarborgen we de kwaliteit en efficiency van de dienstverlening aan inwoners en ondernemers.
In 2020 worden de ICT infrastructuren op elkaar afgestemd door het koppelen van netwerken en het inrichten van een gezamenlijk beheerplatform. Daarnaast wordt bepaald hoe de ICT infrastructuur van de ICT Samenwerking eruit komt te zien voor 2021 en verder (doelarchitectuur). De samenwerking wordt jaarlijks geëvalueerd.